Olej kokosowy – jakie ma właściwości? Czy warto włączyć do diety?

Olej kokosowy – jakie ma właściwości? Czy warto włączyć do diety?

Olej kokosowy w pokojowej temperaturze jest twardą masą o białej barwie. W takiej właśnie formie, w szklanych pojemnikach widzimy go na sklepowych półkach. Uzyskiwany jest z miąższu orzecha palmy kokosowej i zaliczany jest do grupy olejów roślinnych. Po jego podgrzaniu wydobywa się charakterystyczny zapach kokosa, a barwa zmienia się na jasnożółtą.

Nie bez znaczenia jest fakt, że olej kokosowy uznawany jest za jeden z najzdrowszych produktów tego typu. Swoje zastosowanie znajduje zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni. Jak wpływa na nasz organizm i czy warto włączyć go do codziennej diety?

Olej kokosowy — wartość odżywcza

W niektórych częściach świata kokos jest podstawowym elementem diety. Tam, gdzie się go jada, ludzie charakteryzują się bardzo dobrym samopoczuciem i stanem zdrowia. Rzadko zapada się na choroby układu krwionośnego, np. choroby serca czy udary.

Do tej pory przeprowadzono już tysiące badań na temat pozytywnego wpływu oleju kokosowego na zdrowie. Przypisuje się go, głównie dzięki unikalnemu połączeniu kwasów tłuszczowych w produkcie.

Co znajduje się w składzie oleju kokosowego?

Olej kokosowy zawiera ważne dla naszego organizmu składniki, np.: polifenole, fitosterole, tokotrienole, kwasy tłuszczowe nienasycone i wielonasycone.

Większość (ok. 91%) składu stanowią kwasy tłuszczowe nasycone, a 62 % średnionasycone.

Olej kokosowy – jakie ma właściwości zdrowotne?

Olej kokosowy zaliczany jest do najzdrowszych olei na świecie nie bez przyczyny. Posiada on liczne właściwości zdrowotne, które sprzyjają pracy naszego organizmu. Spośród najważniejszych wymieniamy:

Działanie bakteryjne – uważany jest nawet za naturalny antybiotyk. Kwas laurynowy, występujący w składzie produktu ma działanie antygrzybiczne, antybakteryjne i antywirusowe;

Wspomaganie leczenia cukrzycy – olej kokosowy trawiony jest z pominięciem insuliny, dzięki zawartości kwasów MCT. Polecany jest więc wszystkim cukrzykom, lub w początkowych stanach tej choroby;

Wpływ na skórę – pobudza on stymulacje włókien kolagenowych oraz zwiększa aktywność enzymów antyoksydacyjnych, co pozwala na szybsze powstawianie nowego nabłonka na ranach;

Leczenie demencji – olej ten może również przydać się w leczeniu chorób, które wynikają z pracy mózgu. Mowa tu np. o Alzheimerze lub Parkinsonie.

Poza tym olejowi kokosowemu przypisywane jest: pomoc w zachowaniu równowagi hormonalnej, właściwości pielęgnacyjne i przeciwstarzeniowe, wspomaganie odchudzania czy lepsze trawienie.